Straks wiskundeles in het Engels

Bron:d insdag 26 juli 2011 - Auteur: Guy Tegenbos

Wiskundeles in het Engels, biologie in het Frans. Vanaf het schooljaar 2013-2014 wordt het mogelijk dat vakken in het middelbaar onderwijs worden onderwezen in een andere taal dan het Nederlands. Dat staat in de nieuwe Talennota van de Vlaamse regering. Doel: de jonge Vlaming moet taalvaardiger worden. In dat kader ook worden het Frans en het Engels als tweede taal gelijkgeschakeld. 
 
De voorsprong die de Vlaming traditioneel had in talenkennis, is hij kwijt aan het spelen. Niet omdat wij achteruit gaan, maar omdat de anderen ons inhalen en voorbijsteken. Om dat tegen te gaan, schreef minister Smet zijn 40 pagina's dikke Talennota, die door de Vlaamse regering is goedgekeurd en nu vertrekt naar de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) voor advies en naar het Vlaams Parlement voor bespreking. Daarna begint de omzetting in decreten en besluiten. In het schooljaar 2013-2014 zou het nieuwe beleid moeten ingaan.

De Talennota maakt een eind aan het dispuut of het Engels de tweede taal moet worden, dan wel of het Frans dat moet blijven. De N-VA'er Vic Van Aelst had recent nog olie op het vuur gegoten door te verklaren dat Frans afgedaan had als tweede taal. Enige tijd geleden had minister Pascal Smet (SP.A) zich ook uitgelaten in het voordeel van het Engels. Dat had hem prompt een reprimande opgeleverd van zijn Franstalige collega Simonet (CDH), hoewel het Franstalig onderwijs het Nederlands al decennia niet meer als verplichte tweede taal heeft.

Het Frans blijft echter de tweede taal, maar het Engels promoveert ook tot tweede taal, op gelijke hoogte. Drietaligheid is de norm in Europa, zegt Smet: het Nederlands eerst; en dan het Frans, de tweede landstaal, én het Engels. Dat geldt voor heel het middelbaar onderwijs, ook voor het technisch en beroeps.

Vroeger beginnen met vreemde talen is de tweede grote optie. 'Onderzoek wijst uit: hoe vroeger, hoe makkelijker het gaat', zegt Smet. De lagere school moet vandaag vanaf het vijfde leerjaar Frans geven (in Brussel vanaf het derde). Dat mag voortaan in Vlaanderen starten in het derde leerjaar. Scholen moeten dat zelf beslissen. Ze mogen ook al 'taalinitiatie' Engels en Duits geven vanaf het derde leerjaar.

In het taalbadonderwijs wordt een deel van de vakken in een andere taal gegeven. Het kómt er in Vlaanderen, maar niet in het basisonderwijs, wel in het middelbaar. De school moet hoe dan ook nog een volledig Nederlandstalig programma aanbieden. Hoogstens 20 procent van de vakken mag worden gegeven in de vreemde taal. Het standaard Nederlands moet door de leerlingen afdoende verworven zijn. En er zullen kwaliteitsmetingen gebeuren. Het kan ook in Brussel, maar daar mag het zeker het Nederlandstalig karakter van de school niet in het gedrang brengen.

Een variante op het taalbadonderwijs wordt mogelijk een nieuwe vorm van Europese school. Op verzoek van de Europese Commissie gaat de Vlaamse overheid de haalbaarheid daarvan onderzoeken. In Europese scholen wordt les gegeven in de verschillende talen; leerlingen volgen het grootste deel van hun vakken in hun eigen moedertaal, maar een deel in andere talen. Er wordt nagegaan of Vlaamse scholen kunnen opgericht worden naar dat model, waarbij de EU zou betalen voor de kinderen van haar ambtenaren die er les volgen. Ook andere jongeren kunnen ingeschreven worden.

Reacties

Populaire posts