De echte waarheid over melkkoeien
Veel mensen denken (en hopen)
dat de productie van zuivel niet nadelig is voor de koe. Ze geloven dat
koeien vanzelf en met plezier melk geven. Jammer genoeg is dat niet
correct. De meeste melkkoeien leven niet meer op de boerderij van boer
Jef, die elk dier bij naam kende. En melkproductie vereist
vleesproductie: om de melkproductie te maximaliseren, wordt een koe elk
jaar zwanger gemaakt. De meeste van de kalveren verdwijnen naar... de
vleesindustrie. Hieronder leggen we kort uit hoe we van de koe in de loop der jaren een heel efficiënte melkfabriek hebben gemaakt.
Koeien: wie zijn ze, wat doen ze?
Koeien
zijn voor de meeste mensen een grote onbekende. We zien ze hoogstens
nog af en toe eens staan in de wei, maar erg veel weten we niet over hun
leven.
Kuddedieren zoals runderen zijn erg sociale dieren die leven volgens een complex hiërarchisch systeem.
In tegenstelling tot andere diersoorten, is het bij de koeien niet zo
dat de meest dominante dieren de hoogste posities verwerven. Onderzoek
wees namelijk uit dat intelligentie, vertrouwen en ervaring belangrijke
factoren zijn voor de plaats in de “pikorde”. Wetenschappelijk onderzoek
toonde aan dat koeien net als mensen vriendschappen sluiten met andere
koeien. Binnen een kudde kunnen groepjes bestaan van een drietal dieren
die steeds samen blijven, samen grazen en elkaars vacht verzorgden. Bij
koeien die gescheiden worden van bevriende koeien neemt men hogere
stressniveaus waar.1
In
natuurlijke omstandigheden verlaat een koe meestal de kudde wanneer ze
moet bevallen. Vaak blijven ze nog een aantal dagen weg voordat ze samen
met het jonge kalf naar de kudde terugkeren. De sterke band tussen de koe en haar kalf
komt onmiddellijk na de geboorte tot stand. Het kalf wordt helemaal
drooggelikt en vervolgens gezoogd. Koeien in de huidige melkveehouderij
krijgen daartoe geen kans: kalveren worden onmiddellijk na de geboorte
van de moeder weggenomen. Moeder en kalf roepen soms gedurende dagen
naar elkaar.
De
meeste jonge dieren zijn erg speels, en kalfjes vormen daarop geen
uitzondering. Ze spelen met leeftijdsgenoten maar kunnen soms zelfs de
hele kudde tot spel aanzetten. Jonge dieren worden in de kudde opgenomen
en zullen ook heel snel een plaats krijgen binnen het hiërarchisch
systeem.
Wanneer
ze daar de kans toe krijgen, grazen runderen ongeveer zes uur per dag
en zijn ze nog eens acht uur bezig met het herkauwen van hun voedsel.
Een rund van 1000 kg drinkt 38 tot 76 liter water per dag en eet
ongeveer 20 kg voedsel. Runderen liggen bijna de helft van de tijd neer.
Het is dus belangrijk dat de dieren de mogelijkheid krijgen om te staan
of te liggen wanneer ze dat willen.
Runderen
communiceren uiteraard via geloei, maar net als bij honden wordt ook de
staart gebruikt - die zegt trouwens veel over de gemoedstoestand van
het dier. Koeien hebben een uitstekend zicht en kunnen 320 graden in het
rond zien, hoewel hun dieptezicht minder is. Ze kunnen een geur
detecteren op 10 km afstand en horen beter dan mensen. Net zoals andere
dieren ervaren koeien sterke emoties zoals pijn en angst.
De dieren kunnen 18 tot 22 jaar oud worden en uitzonderlijk zelfs 25 jaar. Een melkkoe wordt echter geslacht wanneer ze tussen de vijf en de zes jaar oud is.
De melkkoe: slachtoffer van haar eigen succes
Hedendaagse
melkveebedrijven hebben nog weinig gemeen met de bedrijven van pakweg
vijftig jaar geleden. Vandaag spreken we van een intensieve industrie
waarbij hoogtechnologische apparaten worden ingezet, naast eiwitrijk
krachtvoer om de melkkoe maximaal te laten produceren.
Ook
de koeien zelf zijn niet meer de koeien van vijftig jaar geleden. Door
genetische selectie kregen we melkrassen zoals de Holsteins, Friesians
of een kruising van beide. Volgens een rapport over het welzijn van
melkkoeien is deze genetische selectie de belangrijkste oorzaak van het
tekortkomend welzijn van melkkoeien ten gevolge van
gezondheidsproblemen.
De
huidige melkrassen produceren enorme hoeveelheden melk en de
oorspronkelijke dubbeldoelrassen (rassen die zowel voor melk als vlees
gebruikt worden) worden steeds meer verdrongen door deze genetisch
geselecteerde rassen. De melkveestapel in Europa bestaat voor negentig
procent uit Holstein-Friesians. De kwaliteit van de melk is niet de
beste en bevat meer etter dan gemiddeld, maar de kwantiteit maakt dit
voor de industrie ruimschoots goed. In 1940 produceerde een melkkoe
gemiddeld 3000 liter melk per jaar. In de jaren tachtig steeg de
hoeveelheid tot 4940 liter per jaar. Tegen 1995 gaf één koe al 6300
liter per jaar5.
Momenteel produceert ze gemiddeld 8000 liter per jaar. In haar
piekperiode produceert ze tien keer meer dan ze zou nodig hebben om haar
kalf te voeden. In The Welfare of Dairy Cattle vergelijkt professor
John Webster de prestaties van de melkkoe met een mens die dagelijks zes
uur per dag zou hardlopen. De dieren kunnen het enorme energieverlies
nauwelijks compenseren via de voeding, ook al krijgen ze onnatuurlijk
eiwitrijk krachtvoer toegediend zoals graan, soja en vismeel.
Door
dit hoge productieritme lijden de koeien frequent aan pijnlijke ziekten
zoals slepende melkziekte, klauwontstekingen en kreupelheid,
uierontsteking en vruchtbaarheidsstoornissen6. Mastitis, maar ook kreupelheid vormen een ernstige bedreiging voor het welzijn van de melkkoe7.
Moeder en kalf
Zoals
alle zoogdieren geven koeien slechts melk na een zwangerschap. Een koe
krijgt haar eerste kalf als ze ongeveer twee jaar oud is. Daarna krijgt
ze elk jaar een kalf om de melkproductie zo hoog mogelijk te houden.
Meestal wordt de koe drie maanden na de bevalling van haar vorige kalf
opnieuw kunstmatig geïnsemineerd. Ondertussen wordt ze tijdens haar
nieuwe zwangerschap verder gemolken. Gedurende twee maanden voor de
nieuwe bevalling wordt een pauze ingelast. Na een dracht van negen
maanden wordt haar kalf vrijwel onmiddellijk na de geboorte weggenomen
zodat haar melk uitsluitend voor menselijke consumptie kan gebruikt
worden. In natuurlijke omstandigheden zou het kalf zes tot twaalf
maanden bij de moeder drinken.
Koeien
die dit hoge tempo niet kunnen bijhouden worden ‘slijters’ genoemd en
worden op de leeftijd van drie of vier jaar geslacht en vervangen door
een nieuwe koe. Dit hoge “vervangingsbeleid” ten gevolge van
gezondheidsproblemen draagt ook bij tot de hoge milieu-impact van melk.
De jonge koe eet immers enorme hoeveelheden eiwitrijk voedsel en
produceert methaan gedurende de twee jaar voor ze melk begint te
produceren.
Een gemiddelde melkkoe wordt tegenwoordig 5,5 jaar oud terwijl dit vroeger tien jaar was8. Een koe kan echter in natuurlijke omstandigheden makkelijk twintig jaar oud worden.
Wegens
de sterke band tussen koe en kalf is de scheiding tussen beide erg
traumatiserend. Professor John Webster, expert in melkvee, schrijft dat
het wegnemen van het kalf waarschijnlijk het meest stresserende incident
is in het leven van een koe. De moeder zal ongemakken en risicovolle
situaties doorstaan om haar kalf te kunnen voeden en te beschermen9.
Er zijn voorbeelden van ontsnapte koeien die kilometerslange afstanden
afleggen naar een ander veebedrijf waaraan hun kalf verkocht werd10.
Kalfjes
zijn eigenlijk niets anders dan een bijproduct van de melkindustrie.
Een deel van de vrouwelijke kalfjes wordt bijgehouden ter vervanging van
de volwassen koeien in het bedrijf wanneer die niet langer genoeg melk
geven of lijden aan gezondheidsklachten. Tien percent van de vrouwelijke
kalfjes wordt net als de stiertjes verkocht aan gespecialiseerde
bedrijven die kalfsvlees produceren11.
Na
de eerste biestmelk (dikke gelige vloeistof die de koe afscheidt net na
de geboorte en boordevol antistoffen zit die noodzakelijk zijn voor de
afweer van het kalf) krijgt het kalfje kunstmelk (bestaande uit een
cocktail van plasma-eiwitten, mineralen, soja-eiwitten) of melkpoeder
afkomstig van minderwaardige melk die niet voor menselijke consumptie
geschikt is.
Kalfjes van
melkkoeien werden tot kort geleden in kleine houten kratten opgesloten
(de zogenaamde “kistkalveren”). Bedoeling was om de bewegingsvrijheid te
beperken, waardoor het spierweefsel onderontwikkeld bleef en er mals
vlees verkregen werd. Doordat de voeding ijzerarm was (en dus
bloedarmoede veroorzaakte) verkreeg men het felbegeerde witte vlees.
Door de vezelarme voeding leden de dieren bovendien aan chronische
diarree en uitdroging. Ze kregen ook nauwelijks licht te zien en er was
geen contact met soortgenoten. Vele kalveren stierven nog voor ze in het
slachthuis aankwamen.
Volgens
Europese richtlijnen zijn deze praktijken en het vastleggen van kalveren
aan een ketting verboden sinds 2006. Kalveren moeten vanaf de leeftijd
van twee weken in groep gehuisvest worden of in een individuele box
gehuisvest worden waarin ze zich kunnen omdraaien. Ze moeten ook een
dieet krijgen met voldoende ruwvoer en met een minimum aan ijzer. Toch
blijft mals wit kalfsvlees nog steeds gegeerd door de consument, en dus
worden veel kalveren nog steeds anemisch gehouden. In landen buiten de
EU is het houden van kistkalveren trouwens nog steeds legaal. De
mestkalveren in de EU leven dan wel niet meer in de kisten van vroeger
en hebben in het beste geval meer ruimte en sociaal contact, toch kunnen
ze tijdens hun korte leven nauwelijks hun natuurlijke gedrag stellen.
Veel kalveren sterven tijdens de eerste levensmaand, vooral ten gevolge
van diarree en luchtwegeninfecties.
Pijnlijke mutilaties
Jonge
stiertjes worden zonder verdoving gecastreerd. De meest voorkomende
technieken zijn het afbinden van de balzak met een rubberen ring, het
verbrijzelen van de zaadleiders of chirurgische castratie. Elk van deze
methoden veroorzaakt acute pijn en stress en er is geen wet die oplegt
dat een dierenarts aanwezig moet zijn of dat verdoving gebruikt moet
worden.
Het onthoornen van
kalveren gebeurt door de hoornbasis dicht te branden met een gloeiende
staaf. Onthoornen van volwassen dieren gebeurt door de hoorns af te
zagen en de aders dicht te branden. Verplichte verdoving vermindert de
pijn, maar niet de stress die het onthoornen veroorzaakt. Bij
vrouwelijke kalfjes die geboren worden met een extra speen wordt de
speen chirurgisch verwijderd.
In het slachthuis
Dat
er voor melk en afgeleide producten geen dieren moeten gedood worden is
jammer genoeg een misvatting. Ten eerste zijn er de kalfjes die als
bijproduct in het slachthuis belanden (zie boven). Ten tweede zijn er
natuurlijk de melkkoeien zelf, die niet het geluk hebben om een mooi en
lang leven te hebben en vervolgens een natuurlijke dood te sterven. Elke
melkkoe eindigt in het slachthuis waarna ze als tweederangsvlees
verwerkt wordt in vleesbereidingen.
Ze
worden meestal afgedankt omwille van vruchtbaarheidsproblemen, mastitis
of kreupelheid. Het transport van deze dieren naar het slachthuis is
meestal erg stresserend en pijnlijk. Op het moment van de slacht zijn ze
vaak ook zwanger. Bevallingen tijdens het transport of in het
slachthuis zelf zijn geen uitzonderingen en onvolgroeide foetussen in
het karkas nog minder.
Eens in
het slachthuis aangekomen, worden de koeien in een verzamelstal
gebracht. Daarna worden ze één voor één door een gang gedreven waar ze
op het einde via een metalen pin in het hoofd verdoofd worden. Ze worden
vervolgens aan één van de achterbenen opgetakeld, waarna de keel
overgesneden wordt. Na het leegbloeden wordt het dier versneden.
Biologische en andere melk?
Koeien
die biologische melk produceren krijgen biologisch voedsel te eten en
kunnen ook nog grazen op de wei. Maar ook om biologische melk te
verkrijgen zijn continue zwangerschappen, verminkingen en slacht nodig.
En ook binnen de biologische landbouw komen zeer frequent dezelfde
gezondheidsklachten voor als bij de conventionele landbouw.
Naast
koemelk zijn er nog andere melksoorten te verkrijgen, zoals
schapenmelk, geitenmelk paardenmelk. Deze diersoorten worden nu (nog)
niet zo intensief gehouden als koeien maar ook deze dieren moeten
regelmatig een jong krijgen om te blijven produceren. De jonge dieren
zijn ook hier dikwijls een ongewenst product en geen lang leven
beschoren.
Dus waarom niet eens een plantaardige (melk)drank proberen?
Compassion in World Farming maakte een filmpje over de melkproductie in Europa.
bron: www.melkmoetniet.be
bron: www.melkmoetniet.be
Reacties
Een reactie posten