Hoe te leven als hooggevoelige - tips en tricks

 

Hoe te leven als hooggevoelige

Deze week werd ik aangesproken door een bezorgde moeder die haar hart luchtte over het uitdagende gedrag van haar dochter. Het lijkt erop dat waar ze ook gaat, problemen haar volgen als een schaduw. Haar dochter, een jonge dictator in de dop, lijkt het hele gezin te willen domineren en dicteert wat er gebeurt, zonder rekening te houden met anderen. Dit roept vragen op over de dynamiek binnen het gezin en de mogelijke oorzaken van dit gedrag. Vaak ligt de sleutel tot dit gedrag in het niet kunnen accepteren of omgaan met hooggevoeligheid. 

Essentieel voor emotioneel en mentaal welzijn

Deze week wil ik graag je aandacht vestigen op een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar enorme implicaties kan hebben: de gevolgen van niet begrepen HSP (Hoog Sensitief Persoon) gedrag.
 

Bij het niet kunnen plaatsen van hoog gevoeligheid zien we dit:

  1. Terugtrekken: sommige hooggevoeligen hebben een sterke behoefte om zich terug te trekken en stil te worden. Niet alleen zo nu en dan op een kamertje, maar ze vluchten uit het dagelijkse leven. Ze zoeken liever de eenzaamheid op dan gezelschap. Deze behoefte aan terugtrekken kan voortkomen uit een overweldiging door externe stimuli. Hun geest en zintuigen zijn zo gevoelig dat ze overweldigd raken door de constante stroom van informatie en emoties om hen heen. Hierdoor verkiezen ze de rust van een stille ruimte boven de chaos van het dagelijks leven.

  2. Naar de hand zetten: anderen zijn bezig met de omgeving naar een hand te zetten, maar storten daarbij op weerstand. Ze willen een omgeving zo regelen dat zij zich er ook in thuis kunnen voelen. Deze neiging om hun omgeving te willen controleren komt voort uit een diepgeworteld verlangen naar veiligheid en geborgenheid. Door hun hoge gevoeligheid zijn ze zich sterk bewust van hun omgeving en willen ze deze zodanig vormgeven dat deze voldoet aan hun behoefte aan comfort en geborgenheid. Echter, het streven naar controle kan soms leiden tot conflicten met anderen, die mogelijk anders denken over hoe de omgeving zou moeten zijn.

  3. Wegcijferen: of ze cijferen zichzelf te veel weg opdat anderen zich goed voelen. In het dagelijks leven of bijvoorbeeld tijdens een feestje voelen ze zich heel erg verantwoordelijk voor een goed verloop van de gang van zaken. Hoe zwaar die last dan was, merken ze pas als het voorbij is en alles van de afvalt. Dan komt de reactie. Het wegcijferen van zichzelf komt voort uit een diepgeworteld verlangen om anderen gelukkig te maken en conflicten te vermijden. Hooggevoelige individuen zijn vaak zeer empathisch en voelen de emoties van anderen sterk aan. Hierdoor voelen ze zich verantwoordelijk voor het welzijn van anderen en zijn ze geneigd om hun eigen behoeften en verlangens op de tweede plaats te zetten.

  4. Aanpassen: het komt ook vaak voor dat hooggevoelige mensen zich tot het uiterste aanpassen aan wat anderen van hen verwachten. Het wordt een stille en zacht aardige, soms verlegen mensen. Pleasers. Ze kunnen echter ook het gevoel krijgen en blijven houden, dat ze zichzelf niet kunnen of mogen zijn. Dat kan subtiele ingeslikte wrok of frustratie opleveren. Deze neiging om zich aan te passen aan de verwachtingen van anderen komt voort uit een diepgeworteld verlangen naar acceptatie en goedkeuring. Hooggevoelige individuen zijn zich sterk bewust van de emoties en reacties van anderen, en willen vaak vermijden dat ze anderen teleurstellen of voor het hoofd stoten. Dit kan echter leiden tot een gevoel van vervreemding en verlies van eigen identiteit.

  5. Grenzen stellen: ze kunnen een schuldgevoel ontwikkelen, als ze niet in slagen aan de (soms slechts verontstelde) eisen van de omgeving te voldoen. Of ze schamen zich voor gevoelens, waarvan ze vinden dat zij er niet zouden mogen zijn. Meestal vinden ze het moeilijk om grenzen te stellen en die te bewaken. Het moeite hebben met het stellen en handhaven van grenzen komt voort uit een diepgeworteld verlangen om conflicten te vermijden en anderen niet teleur te stellen. Hooggevoelige individuen zijn vaak zeer empathisch en willen anderen niet kwetsen of voor het hoofd stoten. Dit kan er echter toe leiden dat ze hun eigen behoeften en grenzen negeren, wat kan leiden tot gevoelens van frustratie en onbehagen.

  6. Compensatiegedrag: weer anderen, vaak jongeren, camoufleren onzekerheid met provocerend of machogedrag en komen in conflict met ouders, leraren, enzovoort. Ze sluiten zich af. Het vertonen van compensatiegedrag zoals provocerend of machogedrag komt vaak voort uit een diepgeworteld gevoel van onzekerheid en angst. Hooggevoelige individuen kunnen zich overweldigd voelen door de wereld om hen heen en proberen deze gevoelens van onzekerheid te maskeren door een stoere of provocerende houding aan te nemen. Dit gedrag kan echter leiden tot conflicten met anderen en een gevoel van isolatie en eenzaamheid veroorzaken.

  7. Het optrekken van een harnas: ten slotte zijn er ook hooggevoeligen die een harnas van afstand om zich heen optrekken. Ze lijken dan cool, afstandelijk en uit de hoogte, ongenaakbaar soms. Dit, terwijl ze zoveel behoefte hebben aan warmte en relatie. Het optrekken van een harnas van afstandelijkheid komt vaak voort uit een diepgeworteld verlangen naar bescherming en zelfbehoud. Hooggevoelige individuen kunnen zich overweldigd voelen door de intense emoties en prikkels om hen heen, en proberen zichzelf te beschermen door een muur van afstandelijkheid op te trekken. Dit kan echter leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie, omdat ze eigenlijk verlangen naar warmte en verbinding.

Veel hooggevoelige individuen worstelen dagelijks met een innerlijk conflict dat hen heen en weer slingert tussen twee tegengestelde behoeften. Enerzijds voelen ze een sterke drang naar rust, stilte en het terugtrekken in zichzelf als een manier om hun overweldigende prikkels te reguleren. Anderzijds ervaren ze een diepgewortelde behoefte om zich aan te passen aan hun omgeving, in de hoop op goedkeuring, acceptatie en waardering. Deze tweestrijd put hen uit, laat hen vaak eenzaam, onzeker en verdrietig achter.

Het is belangrijk op te merken dat het gebrek aan erkenning van hun hooggevoeligheid kan leiden tot ernstige problemen zoals faalangst, onzekerheid, depressie, en zelfs verslavingen en zelfdoding. Helaas blijven deze problemen vaak onopgelost omdat het onderliggende feit van hun hooggevoeligheid niet wordt herkend of begrepen door henzelf of anderen. Voor nabestaanden na de zelfdoding van een geliefde biedt het begrip van hun hooggevoeligheid vaak antwoorden op vele onbeantwoorde vragen.

Niet alleen de hooggevoelige individuen zelf worden beïnvloed, maar ook hun omgeving. Het kan uiterst uitdagend zijn om met een hooggevoelig persoon samen te leven vanwege hun gevoeligheid voor prikkels en de complexiteit van hun emotionele wereld. Dit kan leiden tot misverstanden, frustraties en onbegrip, zowel voor de hooggevoelige persoon als voor hun dierbaren.

Om deze redenen richt Mannaz zich niet alleen op jongeren, maar ook op ouders en volwassenen. Het doel is om begrip, ondersteuning en begeleiding te bieden aan zowel hooggevoelige individuen als hun naasten, zodat zij beter kunnen omgaan met de uitdagingen die gepaard gaan met hooggevoeligheid en een gezonder, meer vervuld leven kunnen leiden

Tips

🌟 Gun jezelf momenten van zelfreflectie. Neem de tijd om diep in jezelf te kijken en te begrijpen hoe hooggevoeligheid je gedrag en emoties beïnvloedt. Zelfbewustzijn kan een krachtig hulpmiddel zijn om je gevoeligheid te omarmen.

🤝 Toon vriendelijkheid en begrip. Ieder van ons draagt onze eigen lasten, en het tonen van empathie voor hooggevoelige individuen kan een wereld van verschil maken. Een warme glimlach, luisterend oor of bemoedigend gebaar kan iemands dag veranderen.

🗣️ Koester openhartige gesprekken. Moedig een cultuur van open communicatie aan, waarbij je je behoeften en gevoelens met anderen deelt en anderen aanmoedigt hetzelfde te doen. Eerlijke gesprekken bevorderen begrip en verbondenheid.

🌱 Zoek naar steun en verbinding. Wees niet bang om ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is. Of het nu gaat om het delen van ervaringen met gelijkgestemden in ondersteuningsgroepen of het zoeken naar professionele begeleiding, het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent.

💖 Investeer in zelfzorg. Verwen jezelf regelmatig met activiteiten die je welzijn bevorderen. Dit kan variëren van rustgevende meditatie tot verfrissende wandelingen in de natuur. Geef jezelf toestemming om te ontspannen en op te laden.

🌺 Omarm je unieke eigenschappen. Jouw hooggevoeligheid is een prachtig deel van wat jou bijzonder maakt. Leer om het te omarmen en te zien als een bron van kracht en schoonheid.

Door deze liefdevolle benaderingen te omarmen, kun je stap voor stap je weg vinden naar een leven dat in balans is en waar je je gelukkig en vervuld voelt.

Reacties

Populaire posts