Betoverende pompoenen en een herfstveiling om van te smullen!

De herfst is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om te genieten van de overvloedige oogst die deze prachtige tijd van het jaar met zich meebrengt. In onze eigen tuin hebben we een bijzondere verrassing mogen ervaren, want spontaan zijn er pompoenen gaan groeien. Deze week vertel ik je graag wat meer over. Pompoenen zijn namelijk niet alleen een herfstsymbool, maar ook een veelzijdige en smaakvolle groente die je op talloze manieren kunt bereiden. En als klap op de vuurpijl nog een promo voor onze herfstveiling, die je niet wilt missen.

Dus leun achterover, ontspan en laat je inspireren door alles wat deze herfst te bieden heeft, met een speciale focus op deze prachtige, oranje pompoenen.

Je pompoen kiezen

Pompoenen zijn verkrijgbaar in de herfst- en wintermaanden en kan je nog een heel stuk door bewaren. Bij het kopen van een pompoen let je er best op dat de steel nog aan de pompoen zit. Anders zal hij niet meer lang vers blijven. 

Dan is de pompoen rijp

Ziet die steel er gerimpeld en kurkachtig uit, voelt de vrucht hard en klinkt hij hol? Dan weet je dat de pompoen rijp is. Een pompoen die rijp is, is erg smaakvol en doorgaans ook zoeter dan een onrijp exemplaar.

Schillen of niet schillen

In principe is het niet nodig om een pompoen te schillen, maar bij grote pompoensoorten kan de schil minder aangenaam zijn om op te bijten. Hou je niet van het schilwerk? Kies dan in de eerste plaats voor een butternut of hokkaido pompoen van biologische teelt.

De snelste manier om te schillen

Prik met een mes verschillende gaten in de pompoen. Stoom hem vervolgens 5 minuten. Laat even afkoelen en verwijder met een dunschiller in 1, 2, 3 de schil.

Pompoen bewaren

Pompoenen bewaar je best op een droge en koele plek. Als de vrucht eerst nog een tijdje moet verder rijpen, leg je hem best op een bedje van stro om rotting tegen te gaan. Voor wie langer dan de herfst- en winterperiode van een lekker stuk pompoen wil genieten, kan hem ook rauw invriezen. Hiervoor geldt wel één voorwaarde: snijd de pompoen in grotere stukken om te vermijden dat ze veel vocht gaan opnemen.

7 gezondheidsvoordelen van pompoen

  1. Natuurlijke energiereep

    • Grijp jij altijd naar een banaan na een workout? Je kunt net zo goed een stuk pompoen nemen.

    • Pompoen bevat namelijk nog meer kalium dan een banaan. Dit mineraal is belangrijk als je veel van je lijf hebt gevraagd. 

    • Voedingsmiddelen met kalium vullen je mineralenvoorraad aan en helpen je vochtbalans herstellen na een stevige workout.

  2. Scherper zien

    • Niet alleen wortels zijn goed voor je ogen. Pompoen is net zo bevorderlijk voor je gezichtsvermogen!

    • Dat komt doordat pompoen ‒ net als wortel ‒ vol zit met provitamine A.

    • Met name je vermogen om in het donker te zien, verbetert erdoor. Dat is fijn als het in de herfst weer vroeger donker wordt. 

    • Ook de antioxidanten in pompoen helpen mee om je gezichtsvermogen te verbeteren. Daar profiteer je vooral van als je ouder wordt en je zicht wat achteruit gaat. De stoffen in pompoen vertragen dit proces, zodat je langer goed kunt blijven zien.

  3. Krachtige antioxidanten

    • Pompoen bevat krachtige antioxidanten, die je cellen beschermen tegen teveel vrije radicalen.

  4. Gezonde huid

    • Dezelfde antioxidanten in pompoen die je cellen beschermen, werken ook als zonbescherming voor je huid.

    • Pompoen is rijk aan vitamine C, die je huid nodig heeft om gezond, glad en rimpelvrij te blijven.

  5. Immuunbooster

    • Pompoen zit vol vitamines en mineralen die je weerstand een boost geven. Om precies te zijn: vitamine A, C en E, foliumzuur en ijzer.

    • Al deze voedingstoffen helpen om je natuurlijke afweer te versterken, zodat je in de herfst en winter minder kans loopt op een verkoudheid.

  6. Goed voor je hart

    • Pompoen bevat verschillende voedingstoffen die de gezondheid van je hart ondersteunen. Denk aan kalium, dat een gunstige invloed heeft op je bloeddruk.

    • Pompoen bevat diverse antioxidanten die helpen voorkomen dat slecht LDL cholesterol gaat oxideren en zich aan je vaatwanden gaat hechten, zodat deze vernauwen.

    • Pompoen draagt er dus aan bij dat je bloed goed kan blijven stromen.

  7. Voor gezonde darmen

    • Pompoen is een uitstekende bron van vezels, die je darmen actief houden en gezonde darmbacteriën voeden.

Zelfs onze Primaria kids zijn gek op onze pompoensoep!

 

Ingrediënten

  • 1 Pompoen (of 800 gram pompoenstukjes)
  • 2 Centimeter gember
  • 2 Groentebouillon blokjes
  • 1 liter Water
  • 2 Uien
  • 3 Teentjes knoflook
  • 1 Blikje kokosmelk
  • Olie
  • Peper en zout
  • Optioneel (rode peper, die je lekker vindt)

Snij de ui, knoflook en gember fijn (en eventueel rode peper). Zet vervolgens een pan op het vuur met een eetlepel olie. Fruit de uitjes tot ze glazig zijn. Voeg daarna de gember en pompoen toe en bak 5 minuutjes.

Voeg vervolgens als laatste de knoflook toe en verkruimel de bouillonblokjes. Bak totdat de pompoen zacht wordt.

Breng ondertussen 1 liter water aan de kook. Als de pompoen zacht is geworden, voeg je het water toe en kook je het geheel 20 minuutjes door.

Pureer vervolgens de soep en breng op smaak met kokosmelk, peper en zout.  (wij gebruiken het rode pepertje zelf niet)

Wat kun je doen om er een Halloween pompoensoep van te maken?

Schenk de soep in gehalveerde pompoenen, schenk kokosmelk in de vorm van een spinnenweb op de soep, maak spookjes van wortel of snij spookjes van geroosterd brood. Reken maar dat het een spookachtig feestje wordt!

Reacties

Populaire posts