De helft van de kinderen is wel eens gepest.
De helft van de kinderen is wel eens gepest op een bepaald ogenblik in zijn schoolloopbaan. De meeste pestkoppen willen met hun gedrag hun eigen sociale status verhogen.
Dit blijkt uit onderzoek bij 500 kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Eén op de tien is zelfs regelmatig het doel van pesterijen. De pesters doen dit om hun populariteit te verhogen. Ze kiezen voornamelijk 'zielige' en 'onpopulaire' slachtoffers uit. Dit doen ze om geen sociale status te verliezen.
Goedkeuring
Meisjes die pesten zoeken goedkeuring van andere meisjes. Hetzelfde geldt voor de jongens.
Als een jongen een meisje kleineert kiest hij iemand uit die bij zijn vrienden ook niet goed ligt. Hij houdt hierbij geen rekening met wat de meisjes van het slachtoffer vinden. Omgekeerd werkt dit net hetzelfde.
Hiërarchie
Volgens onderzoeker René Veenstra van de Rijksuniversiteit van Groningen willen deze pestkoppen graag opvallen. Pesters zijn volgens Veenstra daarom ook vaak erg populair. Bij deze research werd voor het eerst gekeken naar het gedrag van basisschoolleerlingen.
De conclusies van dit onderzoek staan haaks tegen de veronderstelling dat pesters weinig zelfvertrouwen hebben en niet sociaal zijn. Zelfs op zeer jonge leeftijd zijn zij op de hoogte van de sociale hiërarchie in hun klas heerst en zoeken ze bewondering van specifieke personen.
Reacties
Een reactie posten