Meer lessen in Engels in hoger onderwijs
In de bacheloropleidingen mogen hogescholen en universiteiten binnenkort 18,33 procent van de vakken in een andere taal geven. Nu is dat maar 10 procent. In de masteropleidingen mag de helft in een andere taal verlopen. Vroeger moest er voor elke opleiding in een vreemde taal een equivalent zijn in het Nederlands in de provincie. In het nieuwe systeem volstaat een alternatief in heel Vlaanderen of Brussel.
Zowel voor professoren als studenten komen er taalvereisten. Proffen zullen een behoorlijk niveau in de vreemde taal moeten halen. En buitenlandse proffen die hier al lang lesgeven, moeten het Nederlands redelijk beheersen. Voor studenten komen er taalbegeleidende maatregelen, als vast onderdeel van hun curriculum.
De regeling bevat echter heel wat randvoorwaarden. Zo mag in heel Vlaanderen maar 6 procent van de bacheloropleidingen anderstalig zijn, en 35 procent van de masters. De universiteiten zullen moeten kiezen welke opleidingen ze in een andere taal geven en onderling afspreken wie een opleiding in het Nederlands aanbiedt en wie in een andere taal. Mogelijk komt er een wedloop om zo snel mogelijk bij die 6 of 35 procent te geraken.
Daarnaast is er ook nog de 25-procentnorm. Die zegt dat, als een kwart van de afgestudeerden van een opleiding te veel vakken in een andere taal heeft gevolgd (meer dan de 18,33 procent in de bachelor en meer dan de helft in de master), die opleiding niet meer als Nederlandstalig geldt. De instelling moet dan een bijkomende opleiding oprichten, die wel aan alle voorwaarden voldoet. De universiteiten en hogescholen zullen alle studenten dus moeten opvolgen om te controleren of ze niet boven het quotum gaan.
Volgens de Vlor komt de versoepeling in de praktijk neer op een verstrenging. De complexe randvoorwaarden zouden de instellingen ontmoedigen om anderstalige opleidingen aan te bieden waardoor ze buitenlandse studenten, onderzoekers en docenten dreigen mis te lopen. Ook voor Joachim Schouteten van de Gentse Studentenraad vormt de nieuwe regeling eerder een rem op opleidingen in een andere taal.
De Vlaamse minister van Onderwijs Pascal Smet spreekt de kritiek tegen. “Met de randvoorwaarden willen we de kwaliteit bewaken. Een opleiding in een andere taal moet ook een meerwaarde bieden.” De vrees voor extra administratieve last, vind Smet overdreven. “Dat kunnen ze oplossen met software”.
De nieuwe regeling staat in het ontwerpdecreet over de integratie van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten. De Vlaamse regering wacht nog op een advies van de Raad van State over het decreet en wil het daarna, liefst nog voor de zomer, definitief goedkeuren.
Bron: Klasse voor leraren - http://www.klasse.be/leraren/27470/meer-lessen-in-engels-in-hoger-onderwijs/
Reacties
Een reactie posten