Special issue Educational Psychology Review: Advances in cognitive psychology relevant to education


Onderwijsonderzoek is lang bekritiseerd voor de zwakke link met de onderwijspraktijk. Het heeft in eerste instantie vooral als doel om de theoretische kennis over het geheugen en leren naar een hoger plan te tillen. Dit kan praktijkmensen, als docenten en onderwijsontwikkelaars, het gevoel geven dat onderwijsonderzoek een wereld op zich is zonder directe implicaties voor de onderwijspraktijk. Toch heeft onderwijsonderzoek veel kennis opgeleverd die ook interessant en relevant is voor de praktijk van het onderwijs.
De afgelopen decennia hebben onderzoekers veel geleerd over het leren en het geheugen van mensen. Nu is de tijd gekomen om de opgedane kennis toe te passen op de ‘echte wereld’ van de onderwijspraktijk. In dat kader heeft het wetenschappelijk journal Educational Psychology Review een themanummer gewijd aan recente ontwikkelingen rondom het onderzoek naar leren en geheugen, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de mogelijke implementatie van cognitieve strategieën in een authentieke onderwijssetting. Cognitieve strategieën die in het themanummer aan bod komen, zijn interleaving, spaced practice, retrieval-based learning en learning from fiction.

Interleaving
Wanneer lerenden tijdens het studeren geconfronteerd worden met een reeks concepten die op de een of andere manier op elkaar lijken (bv. mitose, meiose), dan hebben zij de neiging om deze concepten met elkaar te verwarren, wat uiteraard een negatief effect heeft op het leren. Dit probleem zou versterkt worden wanneer lerenden voortdurend aan één van de concepten worden blootgesteld. Dit is echter wel iets wat in de onderwijspraktijk regelmatig gebeurt; lerenden leren of oefenen vaak eerst het ene en pas later het andere concept. Hierdoor leren ze de concepten echter niet van elkaar te onderscheiden. Een mogelijke oplossing hiervoor zou kunnen zijn om het leren of oefenen van het ene concept af te wisselen met het leren of oefenen van het andere concept, het zogenaamde interleaving. In een artikel van Doug Rohrer wordt in het themanummer verder ingegaan op deze strategie.

Spaced practice
Een strategie die gerelateerd is aan interleaving is spaced practice, oftewel het gespreid studeren of oefenen. Studenten zijn geneigd om vlak voor een tentamen intensief te gaan studeren. Uit onderzoek is echter gebleken dat het beter is om het studeren te spreiden over meerdere kortere sessies in plaats van één lange, intensieve sessie vlak voor een tentamen. Shana Carpenter en haar collega’s geven in hun artikel een overzicht van de voordelen van spaced practice en gaan in op de vraag hoe lang het tijdsinterval tussen studiesessies dient te zijn. Daarnaast doen zij een aantal pedagogische aanbevelingen voor het gebruik van spaced practice in de dagelijkse onderwijspraktijk. Lisa Son en Dominic Simon gaan in hun artikel eveneens in op de voordelen en de toepassing van spaced practice in de onderwijspraktijk.

Retrieval-based learning
Retrieval, het ophalen van informatie uit het geheugen (wat o.a. gebeurt tijdens een toets of tentamen), wordt vaak gezien als een middel om te toetsen wat studenten hebben geleerd. Retrieval kan echter ook tijdens het leerproces worden ingezet, bv. bij het lezen van een hoofdstuk uit een boek. Na het lezen van het boekhoofdstuk kan aan studenten worden gevraagd, al dan niet aan de hand van vragen over de tekst, uit hun geheugen op te halen wat zij nog weten over de tekst. Dit zorgt ervoor dat studenten op langere termijn meer van de tekst onthouden dan wanneer zij het hoofdstuk nogmaals zouden lezen. Studenten zijn zich over het algemeen echter niet bewust van deze positieve effecten van retrieval. Jeffrey Karpicke en Phillip Grimaldi beschrijven in hun artikel dan ook een aantal strategieën die in de onderwijspraktijk gebruikt kunnen worden om studenten te begeleiden bij het gebruik van retrieval practice tijdens het leerproces. Ook Katherine Rawson en John Dunlosky, en Pooja Agarwal en haar collega’s bespreken in hun bijdragen de voordelen van retrieval en geven concrete richtlijnen voor het implementeren van deze strategie.

Learning from fiction
Fictief materiaal wordt regelmatig gebruikt om bepaalde concepten of principes te onderwijzen. Hoewel dit op zich positieve effecten heeft op leren, bevat fictief materiaal soms ook inhoud die niet accuraat is, wat kan leiden tot misconcepties bij studenten. Elizabeth Marsh en haar collega’s geven in hun bijdrage een overzicht van de redenen waarom fictief materiaal in het onderwijs wordt gebruikt en welke factoren het leren van fictief materiaal beïnvloeden. Daarnaast gaan zij ook in op de implicaties die het gebruik van fictief materiaal heeft voor het onderwijs.
Het themanummer van Educational Psychology Review is een aanrader voor docenten en onderwijsontwikkelaars, die geïnteresseerd zijn in het bevorderen en het ondersteunen van het leerproces aan de hand van strategieën waarvan de effectiviteit in onderzoek is aangetoond.

Bron
Special issue Educational Psychology Review, Volume 24, Number 3 / September 2012

Reacties

Populaire posts