Tuinieren ?

 

Waarom een tuin cruciaal is voor hooggevoeligen

Voor hooggevoelige mensen is een tuin veel meer dan alleen een stukje grond met planten. Het vormt een essentieel toevluchtsoord, een heiligdom weg van de overweldigende prikkels van het moderne leven. Een tuin geeft:

  1. Rust en ontspanning: de natuurlijke omgeving van een tuin is intrinsiek rustgevend. Het geluid van ritselende bladeren, het gezang van vogels en de geur van bloemen hebben een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Voor hooggevoeligen die snel overprikkeld raken, biedt een tuin een oase van kalmte en sereniteit.

  2. Helende kracht: het contact met de aarde, het werken met planten en het observeren van groei en bloei hebben een helende invloed op de ziel. Tuinieren wordt vaak gebruikt als een vorm van therapeutische bezigheid, omdat het de geest verlicht en stress vermindert.

  3. Verbinding met de natuur: hooggevoelige mensen hebben vaak een diepe affiniteit met de natuur. Een tuin biedt hen de mogelijkheid om deze verbinding te versterken en zich één te voelen met hun omgeving. Het observeren van de seizoenen, het leven van insecten en vogels, en het zien van planten groeien, voedt hun spirituele en emotionele welzijn.

  4. Ruimte voor reflectie: een tuin is een ideale plek voor contemplatie en introspectie. Het biedt fysieke ruimte om te wandelen, te zitten en te mijmeren. Hooggevoeligen kunnen in een tuin hun gedachten ordenen, emoties verwerken en hun energie herstellen.

  5. Vrede en harmonie: door actief bezig te zijn met het cultiveren van een tuin, ervaren hooggevoeligen een gevoel van vrede en harmonie. Het zorg dragen voor planten en het zien van hun groei geeft een diep gevoel van voldoening en verbondenheid met het leven.

Een tuin is dus niet alleen een buitenruimte met planten, maar een essentiële bron van troost, genezing en inspiratie voor hooggevoelige individuen. Het biedt een veilige haven waar ze kunnen ontspannen, herstellen en zichzelf kunnen zijn te midden van een vaak overweldigende wereld.

Gebruik de 5 zintuigen

Bij het ontwerpen van een tuin is het voor mij belangrijk om te vertrekken vanuit de vijf zintuigen:

  1. Zien: kies bloemen en planten met zorgvuldig gekozen kleuren en texturen. Denk aan zachte pasteltinten zoals lavendel en zachtroze rozen, die een gevoel van kalmte en geborgenheid oproepen.

  2. Horen: integreer geluid, het ruisen van bladeren in de wind of het kabbelende geluid van een fontein. Deze geluiden helpen om de geest te ontspannen en innerlijke rust te bevorderen.

  3. Ruiken: kies geurige planten die kalmerende aroma's verspreiden, zoals lavendel, jasmijn en kruiden zoals rozemarijn en munt. Deze geuren hebben een directe invloed op ons welzijn en kunnen stress verminderen.

  4. Voelen: creëer een tuin met verschillende texturen om aan te raken. Denk aan fluweelachtige bladeren, gladde stenen, of ruwe schors. Een meditatieve loopbrug met kiezels of houtsnippers kan ook zorgen voor een aangename tactiele ervaring.

  5. Proeven: voeg eetbare planten toe aan je tuin, zoals aardbeien, frambozen, tijm en basilicum. Het plukken en proeven van verse kruiden en vruchten versterkt de band met de natuur en bevordert gezonde eetgewoonten.

Meervoudige Intelligenties en de natuur

Volgens Howard Gardner's theorie van meervoudige intelligenties zijn er verschillende manieren waarop mensen intelligentie kunnen vertonen, elk met unieke kenmerken en toepassingen. Eén van deze intelligenties is de "natuurlijke intelligentie", ook wel bekend als "natuur-intelligentie".

De natuur-intelligentie verwijst naar het vermogen om zich op een diepgaande en gevoelige manier te verbinden met de natuurlijke wereld. Mensen met een sterke natuurlijke intelligentie hebben een diepe affiniteit met planten, dieren, ecosystemen en seizoensgebonden veranderingen. Ze zijn gevoelig voor de schoonheid en harmonie van de natuurlijke omgeving en voelen zich vaak het meest op hun gemak wanneer ze buiten zijn.

 

Wil je meer leren over meervoudige intelligenties? Dan nodig ik je uit om onze online cursus te ontdekken aan €20 korting, via onderstaande link. 

Cursus meervoudige intelligenties

Reacties

Populaire posts