Waarom doorzettingsvermogen cruciaal is

 

Waarom doorzettingsvermogen cruciaal is

Je bent niet alleen. Veel ouders van hoogbegaafde kinderen ervaren dezelfde uitdagingen als jij. Het is een complexe taak om te navigeren door de unieke behoeften en uitdagingen van hoogbegaafde kinderen, vooral als het gaat om motivatie en doorzettingsvermogen.

In haar baanbrekende artikel "Hoogbegaafdheid en motivatie: een onderbelichte relatie" onderzoekt Tessa Kieboom de cruciale rol van motivatie en doorzettingsvermogen bij hoogbegaafde individuen. Ja, hoogbegaafdheid gaat vaak hand in hand met buitengewone cognitieve capaciteiten. Maar dit betekent niet automatisch dat hoogbegaafde kinderen vanzelfsprekend zijn voorbereid op het omgaan met uitdagingen en het volharden bij moeilijke taken.

Het gevaar van de comfortzone

Een van de belangrijkste valkuilen waar hoogbegaafde kinderen tegenaan kunnen lopen, is het vermijden van situaties die hen uit hun comfortzone halen. Waarom moeilijk doen als je het antwoord al weet, toch? Deze neiging kan worden versterkt door jaren van vlotte academische prestaties zonder al te veel inspanning. Maar hier schuilt een gevaar: het ontwikkelen van een gebrek aan doorzettingsvermogen kan op de lange termijn het volledige potentieel van een hoogbegaafd kind belemmeren.

Als ouders en opvoeders staan we voor de uitdaging om te begrijpen hoe we motivatie en doorzettingsvermogen kunnen cultiveren bij hoogbegaafde kinderen. Hier zijn enkele waardevolle inzichten uit het artikel van Kieboom:

  1. Groeimindset stimuleren: Kieboom benadrukt het belang van een groeimindset, waarin falen wordt gezien als een leermogelijkheid in plaats van een eindpunt. Door hoogbegaafde kinderen aan te moedigen om uitdagingen aan te gaan en te leren van mislukkingen, kunnen we hun veerkracht en doorzettingsvermogen vergroten.

  2. Uitdagende leeromgevingen creëren: Hoogbegaafde kinderen hebben behoefte aan stimulerende en uitdagende leeromgevingen die hen uitdagen om te groeien. Dit betekent niet alleen academische uitdagingen, maar ook sociale en emotionele uitdagingen die hun doorzettingsvermogen versterken.

  3. Ondersteuning bieden: Als ouders is het cruciaal om een ondersteunend en begripvol klimaat te creëren waarin falen wordt geaccepteerd als onderdeel van het leerproces. Bied aanmoediging en begeleiding zonder de druk te hoog op te voeren, maar wees tegelijkertijd niet bang om uitdagingen aan te gaan.

Het is verleidelijk om te vertrouwen op natuurlijke talenten, maar doorzettingsvermogen is een cruciale factor voor langetermijnsucces, ongeacht het startpunt in intelligentie. Als ouders moeten we leren navigeren op die dunne lijn tussen aanmoedigen en forceren. We moeten strategieën ontwikkelen om onze kinderen te helpen gedijen in een wereld die niet altijd even gemakkelijk is voor hoogbegaafde individuen.

Bron: "Hoogbegaafdheid en motivatie: een onderbelichte relatie" - Tessa Kieboom - Tijdschrift voor Orthopedagogiek

Strategieën die je als ouder kunt toepassen

Heb je je ooit afgevraagd waarom het zo belangrijk is om je kind doorzettingsvermogen bij te brengen, zelfs als ze er geen zin in hebben, dwarsliggen, opspelen of zich terugtrekken? Het kan een uitdaging zijn, maar het is een essentiële bouwsteen voor de ontwikkeling van je hoogbegaafde kind.

Doorzettingsvermogen is niet alleen een vaardigheid; het is een sleutel tot groei, succes en veerkracht. Hier zijn enkele redenen waarom het de moeite waard is om je kind te leren doorzetten, zelfs als het moeilijk lijkt:

  • Groei van vaardigheden en zelfvertrouwen: wanneer je kind uitdagingen aangaat en doorzet, leert het dat vaardigheden en intelligentie kunnen groeien door inspanning en volharding. Het behalen van kleine successen, zelfs na tegenslagen, vergroot hun zelfvertrouwen en motivatie.

  • Voorbereiding op uitdagingen in het leven: het leven zit vol met obstakels. Doorzettingsvermogen bereidt je kind voor om met moeilijkheden om te gaan en veerkrachtig te zijn in de toekomst.

  • Ontwikkeling van probleemoplossend vermogen: door doorzettingsvermogen leert je kind oplossingsgericht denken en creatieve strategieën ontwikkelen om obstakels te overwinnen.

  • Emotionele veerkracht: het omgaan met teleurstellingen leert je kind emotionele veerkracht. Ze begrijpen dat fouten normaal zijn en waardevolle leermogelijkheden bieden.

  • Verbondenheid en steun: als ouder ben je een krachtig rolmodel. Je toont doorzettingsvermogen in je eigen activiteiten en creëert een gevoel van verbondenheid en steun voor je kind.
     

Hier zijn 8 praktische strategieën die je als ouder kunt toepassen om je kind te helpen bij het ontwikkelen van doorzettingsvermogen:

  1. Stimuleer een groeimindset: moedig je kind aan om uitdagingen aan te gaan en te geloven dat hun vaardigheden en intelligentie kunnen groeien door inspanning en doorzettingsvermogen. Geef complimenten voor inspanning en doorzettings-vermogen, niet alleen voor resultaten.

  2. Stel realistische doelen: help je kind bij het stellen van haalbare doelen en moedig hen aan om stapsgewijs vooruitgang te boeken. Het behalen van kleine successen zal hun zelfvertrouwen vergroten en hen aanmoedigen om door te zetten bij grotere uitdagingen.

  3. Creëer een stimulerende leeromgeving: zorg voor een omgeving waarin je kind wordt uitgedaagd en gestimuleerd om te leren. Bied interessante en gevarieerde leermaterialen aan die aansluiten bij hun interesses en vaardigheden.

  4. Ondersteun autonomie: geef je kind keuzes en zeggenschap over hun leerproces. Laat hen beslissingen nemen en verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen leertraject, binnen redelijke grenzen.

  5. Leer omgaan met teleurstellingen: help je kind omgaan met mislukkingen en teleurstellingen door ze te leren dat fouten normaal en waardevol zijn voor groei. Moedig hen aan om oplossingsgericht te denken en te leren van tegenslagen.

  6. Bied emotionele steun: luister naar de emoties en frustraties van je kind en moedig een open communicatie aan. Toon begrip en steun bij het omgaan met stressvolle situaties of tegenslagen.

  7. Wees een rolmodel: laat zelf doorzettingsvermogen zien in je eigen activiteiten en uitdagingen. Kinderen leren vaak door het voorbeeld van hun ouders.

  8. Zoek professionele begeleiding indien nodig: Als je merkt dat je kind ernstige problemen heeft met motivatie of doorzettingsvermogen, overweeg dan professionele begeleiding van een psycholoog, coach of onderwijsdeskundige die ervaring heeft met hoogbegaafde kinderen.

Door deze strategieën toe te passen en bewust te werken aan het ontwikkelen van doorzettingsvermogen en motivatie bij hoogbegaafde kinderen, help je hen om te gedijen en hun volledige potentieel te bereiken. Het vergt geduld en consistentie, maar de beloningen op lange termijn zijn van onschatbare waarde.

Bij Mannaz integreren we al deze waardevolle tips in onze niet-traditionele aanpak, waarbij we streven naar een holistische ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen. Door het stimuleren van een groeimindset, het stellen van realistische doelen, het creëren van een stimulerende leeromgeving en het ondersteunen van autonomie, leren we kinderen om te gaan met teleurstellingen, bieden we emotionele steun en fungeren we als rolmodellen van doorzettingsvermogen.

Reacties

Populaire posts