Mirakelschool voor leerproblemen?

 Eureka

 

“Tanguy, je bent je atlas vergeten. Zo lukt het niet om deze vraag op te lossen”, zegt Anny Cooreman, coördinator van de Eurekaschool in Kessel-Lo bij Leuven. Zij kent niet alleen haar leerlingen, maar ook hun leerproblemen bij naam. Dyscalculie, dyspraxie of dyslexie: hier zitten ze allemaal samen in dezelfde klas. En dat werkt, ook voor de leraren.

De Eurekaschool helpt leerlingen met leerproblemen die normaal of hoogbegaafd zijn. “We willen een alternatief zijn voor het buitengewoon onderwijs, waar leerlingen dikwijls niet meer naar het gewoon onderwijs terugkeren”, zegt Anny Cooreman. “Alle kinderen tussen zeven en veertien jaar met gemiddeld of hoog verbaal IQ zijn hier welkom. Na twee jaar moeten ze de Eurekaschool weer verlaten. We willen ze terug integreren in het gewoon onderwijs.”

Drie uur onderweg

Uit alle uithoeken van Vlaanderen komen hier leerlingen naar school. Matteo (9) is elke dag bijna drie uur onderweg. ’s Avonds is hij vaak pas na zessen thuis. “Dit is mijn tweede jaar op deze school”, zegt hij. “Ik zou hier echt nog wel wat langer willen blijven. Op mijn oude school begrepen ze mijn probleem niet. Bovendien maak ik veel minder ruzie met mijn ouders. Ze verstaan mij en mijn leer stoornis nu veel beter.”
“Sommige ouders verhuizen zelfs naar leuven als er geen alternatief dichter bij huis is”, zegt Anny Cooreman. De school vraagt dan ook een grote inspanning van hen. Zo moeten ze thuis nog twee uur investeren in het schoolwerk van hun kinderen en volgen ze drie verschillende vormingen op school. Daar maken ze kennis met de methodieken die deze school gebruikt. Ouders helpen ook mee met het automatiseren van de leerstof, of begeleiden de kinderen vrijwillig mee op school. “Veel ouders willen die inspanning ook doen omdat ze zelf een leerstoornis hebben. Ze willen dat hun kind het beter heeft dan zij tijdens hun schoolcarrière.”

Rekencirkels

Om haar leerlingen extra kansen te bieden, gebruikt de Eurekaschool een heel aantal methodieken. Zo zie je leerlingen met koptelefoons, die ervoor zorgen dat ze zich beter concentreren. Anderen krijgen via de koptelefoon hun opdrachten en teksten voorgelezen. Elke leerling heeft hier een laptop. De computer helpt leerlingen ook om netjes te schrijven of om hun spelling te controleren. “Om te leren spellen, moeten ze klinkers, medeklinkers en tweeklanken kennen en die ook benoemen”, zegt Anny Cooreman. “Met speciale, visueel voorgestelde spellingsregels leren de kinderen inzichtelijk spellen. Op het bord lijkt het Chinees, maar ze spellen wel juist. De leerlingen rekenen ook visueel. We splitsen de getallen voor hen op in verschillende rekencirkels. Zo kunnen ze de moeilijkste oefeningen maken.”
“We willen onze leerlingen een voorsprong geven op het gewoon onderwijs”
De leraren in deze school zijn logopedisten, psychologen, pedagogen. Zij spelen een cruciale rol in het leerproces. Anny Cooreman: “De leraar is verantwoordelijk voor het welslagen van de leerling. Als die iets niet begrijpt, moet de leraar ervoor zorgen dat dit lukt, ook al duurt dat verschillende uren. In het begin van het schooljaar leren we ze basisvaardigheden, zoals samenwerken, elkaar helpen en de computer als hulpinstrument gebruiken. Daarna leren ze zes maanden intensief. De laatste twee maanden wordt de leerstof nog eens herhaald.” Anny pakt een dikke map wiskunde van een van de leerlingen. “Deze leerstof is veel uitgebreider dan de eindtermen. Zo geven we de kinderen een voorsprong als ze terug naar het gewoon onderwijs gaan.” En dat heeft succes. Volgens Anny volgt 80 procent van de oud-leerlingen van Eureka later hoger onderwijs.

Buitenbeentje

Leerlingen die hier twee jaar les volgen, hebben een positiever zelf beeld en een leervoorsprong als ze terugkeren naar het gewoon onderwijs. De meesten gaan terug naar de school waar ze vandaan kwamen. Anderen zoeken een nieuwe school die rekening houdt met hun leerstoornis. Al maakt die overstap hen wel onzeker. Het zelf beeld van de meeste leerlingen heeft immers een flinke knauw gekregen voor ze hier terecht kwamen. Ook dat van Helena (14). “Zonder spellingscorrector schrijf ik ongelooflijk veel fouten”, zegt ze. “Waarschijnlijk ben ik volgend jaar de enige die met een laptop in de klas zal werken. Dan ben ik dus niet echt normaal. Er zullen vragen komen van de anderen.”
Slechts twee van Helena’s klasgenoten zien het zitten om terug te keren. Alle anderen hebben schrik het buitenbeentje van de klas te worden. Anny Cooreman stelt ze gerust. “Als er volgend jaar jaloerse of vervelende reacties komen, leg dan uit dat jouw computer een bril is voor jou. Als alle brildragers in je klas die bril moeten afzetten, kunnen ze ook geen letter meer lezen op het bord.”
“Sommige ouders gaan een lening aan om de schoolrekening te betalen”

Dure school?
De Eurekaschool is erkend, maar niet gesubsidieerd. Ze moet dus zelf voor haar inkomsten zorgen. Een jaar school lopen kost af hankelijk van het inkomen tussen de 6650 en 8850 euro (inclusief logopedie). Een bom geld? “Onze school is geen bedrijf, maar we moeten wel in onze eigen inkomsten voorzien”, zegt de directrice. “Een derde van onze ouders is zelfstandig. Heel wat andere ouders staan in het onderwijs en vinden deze school een beter alternatief dan het buitengewoon onderwijs. We voorzien beurzen om deze school betaalbaar te houden. Sommige ouders gaan een lening aan om de schoolfactuur te betalen en veel grootouders steken een handje toe.”

Pilootschool
“Eigenlijk zou deze school overbodig moeten zijn”, vertelt Anny Cooreman. “Maar wij zijn voor veel ouders een alternatief voor buitengewoon onderwijs. Ik zie onze school als een pilootschool, die haar expertise ter beschikking stelt van andere scholen door er bijscholing te geven. Voor de ontwikkeling van dyslexiesoftware komen de ontwikkelaars hier advies vragen. Onze reken- en taalmethode kan in iedere school gebruikt worden.” “Al de energie die we in deze kinderen steken, willen we niet verloren laten gaan. Daarom werkten we samen met het ministerie van Onderwijs aan de map ‘Surfplank’ en ADIBib. Die stimuleren leraren om jongeren met leerproblemen te ondersteunen met ICT. Zo geven we Vlaamse leraren ook iets terug.”
Meer weten? www.eurekaonderwijs.be en www.letop.be. Hier vind je ook meer info over de map ‘Surfplank’.

Bron: Klasse voor Leraren 217, Sepetember 2011, p. 20-22

Reacties

Populaire posts