’Geen school wil mijn kind hebben’
ZAANDIJK - Schrijnende verhalen waren er gisteravond te horen op de
PvdA-bijeenkomst in De Boed in Zaandijk over het ’passend onderwijs’. De
naam die staat voor een nieuwe organisatie rondom niet-gemiddelde
leerlingen en die gepaard gaat met een bezuiniging van driehonderd
miljoen.
De kern van de Wet Passend Onderwijs die volgend jaar ingaat, is dat voor elke leerling een geschikte plek moet zijn, ongeacht de handicap, het liefst in het reguliere onderwijs. Met name voor leerkrachten is dat een schrikbeeld. Hein Pot (Pascal College) zei dat een leraar wel een aantal ongewone kinderen aankan, maar niet te veel. Zijn eerste verantwoordelijkheid is namelijk, in zijn geval, economieles geven aan een hele klas.
Schooldirecteur Frank Hoogeboom viel hem bij. ,,Een school is geen therapeutische leer- en leefgemeenschap’’, zei hij. Bij hem zitten er leerlingen soms thuis omdat het op school niet meer gaat. Problemen als verslaving en agressie kan de school niet altijd aan en er moeten dan andere wegen gezocht worden. ,,Wie met een honkbalknuppel naar school wil, komt er niet in.’’
Toch moet ook voor de leerling met de honkbalknuppel, die de hele avond hét voorbeeld bleef, er ergens plaats zijn op een school. Daar was iedereen het over eens. Maar waar iedereen het ook over eens was, is dat een school veilig moet zijn. Een vader vertelde hoe het met zijn kind juist bergafwaarts ging omdat er zoveel probleemgevallen in de klas zaten.
Directeur Gerbrand de Lange van Compaen: ,,Er is een omslagpunt in de hoeveelheid moeilijke kinderen dat je kunt hebben. Ga je daar overheen, dan kantelt het schip en krijg je het niet meer recht.’’
Scholen kunnen zich volgens de nieuwe wet een ’zorgprofiel’ aanmeten en kiezen om problemen op afstand te houden volgens de Amsterdamse schooldirecteur Edith Tjaden het liefst voor specialisatie in iets onschuldigs als dyslexie.
Een belangenbotsing waarvoor geen oplossing lijkt te zijn. Waar de nieuwe wet misschien oplossingen dichterbij had kunnen brengen, maakt de immense bezuiniging dat onmogelijk, was de conclusie van de avond.
Met die boodschap werd het aanwezige Tweede Kamerlid Agnes Wolbert terug gestuurd naar Den Haag.
Bron: Noord-Hollandse Dagblad Gepubliceerd op 04 oktober 11, 23:27 Laatst bijgewerkt op 10 oktober 11, 14:41
Reacties
Een reactie posten