Negen vragen over privacy


 

Mag de school het dossier zomaar doorgeven aan de nieuwe school van je kind? Mag een leraar een leerling fouilleren? 

Negen vragen en antwoorden over privacy.


1. “De school wil dat ik een medische fiche invul over mijn zoon. Daar staan vragen in over bedplassen en slaapproblemen. Moet de school dat wel allemaal weten?”
Je bent niet verplicht die informatie in te vullen. Wel breng je de school het best op de hoogte van medische problemen: epilepsie, allergieën, medicijnen die je kind nodig heeft … De school heeft die informatie nodig om je kind goed te begeleiden en om in te grijpen als er iets fout loopt of je kind plots ziek wordt.

2. “In het leerlingvolgsysteem staat dat mijn kind dyslexie heeft. Er waren vermoedens maar de test wees niets uit. Lezen gaat nu veel beter. Wat kan ik doen?”
Je hebt het recht om die informatie te laten aanpassen.

3. “Ik heb in vertrouwen aan de leraar verteld dat mijn man drinkt en soms agressief is. Blijft dat tussen die leraar en mij?”
Elke leraar heeft ambtsgeheim. Dat betekent dat hij de informatie niet te grabbel gooit in de leraarskamer of aan de schoolpoort (discretieplicht) maar wel kan melden aan de directeur. De directeur beslist wat met de informatie gebeurt en houdt je op de hoogte. Als er meer hulp nodig is, komt het CLB in werking. Een leraar kan je dus nooit beloven informatie ‘geheim’ te houden. Een CLB medewerker heeft wel beroepsgeheim. Hij deelt de informatie enkel met een andere hulpverlener.

4. “Mijn zoon zit in het eerste secundair en heeft een gesprek gehad met de CLB-medewerker. Hij wil er tegen mij niks over zeggen. Moet die CLB-medewerker mij niet op de hoogte brengen?”
Als je kind 12 is ‘en voldoende bekwaam wordt geacht’ mag hij zelf beslissen of hij met het CLB wil praten. Hij heeft ook het recht om te vragen zijn ouders niet op de hoogte te brengen van de inhoud. De CLB-medewerker bekijkt dan wat de beste manier van werken is.

5. “Mag de school de schoolresultaten van haar leerlingen publiceren op haar website?
Dat mag niet. Examenresultaten behoren tot de persoonsgegevens. De school mag ze niet openbaar maken zonder dat de ouders of plusveertienjarige dat toestaan.

6. Mag de school zonder toelating een foto van je kind op haar website zetten? Dat mag niet. Tenzij de school daar uitdrukkelijk de toelating voor vraagt.

7. Mag een leraar een leerling fouilleren? Dat mag hij niet. Tenzij hij het eerst vraagt en de leerling toestemming geeft. Enkel de politie mag fouilleren zonder toestemming.

8. Mag de school bv. aan een fitnesscentrum in de buurt de adressen doorgeven van de zesdejaars? Nee, tenzij ze daarvoor de uitdrukkelijke toestemming van de ouders of de meerderjarige leerling heeft.

9. Mag een CLB-medewerker zijn beroepsgeheim toch doorbreken? Dat kan bij een noodtoestand (bv. kindermishandeling), als het kind in ernstig gevaar is of bij misdrijven.

Meer info op www.ikbeslis.be

Reacties

Populaire posts