Hooggevoeligheid bij de madammen op Radio 2


Marie is de 8-jarige dochter van Ward en Veerle uit Dendermonde. Ze heeft het niet makkelijk op school, heeft het moeilijk met veranderingen maar haar zintuigen lijken ook heel gevoelig:
“Onze Marie is geen moeilijk kind, maar toch zien we dat ze anders is dan andere kinderen van haar leeftijd: ze lijkt overgevoelig voor lawaai, geuren, stemmingen en gevoelens. Haar juf suggereerde onlangs dat Marie wel eens hoogsensitief zou kunnen zijn.”

Ward en Veerle willen hier meer over te weten komen en vragen of wij hen kunnen helpen. 

We nodigden daarom Ilse Van den Daele uit naar de studio. Zij is zelf hooggevoelig, oprichtster en voorzitter van de vereniging HSP Vlaanderen én co-auteur van het boek “Mijn kind is hooggevoelig”. Ze houdt in heel Vlaanderen lezingen over dit onderwerp.

                             


Een aantal jaar geleden leek het wel alsof er plotseling heel veel kinderen waren met ADHD, nu lijkt dat geëvolueerd naar een andere diagnose : die van hoogsensitiviteit (HS) of hooggevoeligheid (HG). Of lijkt dat maar zo?
Hooggevoelige kinderen/mensen vallen meer op in onze prestatiegerichte maatschappij en door de complexiteit en de snelheid ervan. Daar kunnen zij moeilijker in aarden. Je kan wel stellen dat vandaag ongeveer 15-20 procent van de bevolking een of andere graad van HS of HG heeft.
Bovendien kan het soms zo zijn dat een HG-kind symptomen vertoont van ADHD : chaotisch, driftbuien, …

Wat is dat eigenlijk, hoogsensitiviteit? Is het een aandoening?
Hooggevoeligheid zit in je temperament, maakt deel uit van je karakter. Maar het heeft ook een fysieke component: bij mensen met HG is het centraal zenuwstelsel gevoeliger, dus hun brein werkt ‘anders’.

Hoe uit hoogsensitiviteit zich? Zoals bij Marie, overgevoelige zintuigen?
Ja, en daarop reageren HS mensen op twee manieren. Ofwel trekken ze zich helemaal terug in zichzelf, en dan worden ze wel eens vergeleken met mensen met autisme, ofwel worden ze chaotisch en druk. Dan worden ze vergeleken met mensen met ADHD.
Als het hen te veel wordt, dan krijgen ze huilbuien, driftbuien, dan lijkt het dus alsof ze gedragsproblemen hebben.

Wat zijn typisch moeilijke situaties voor iemand met hooggevoeligheid?
Uitzonderlijke situaties, intense periodes, zoals: overgang van de lagere school naar het middelbaar, op kamp met de jeugdbeweging, een te drukke en overvolle agenda, emotionele situaties (overlijden maar ook feestelijke gebeurtenissen zoals familiebijeenkomst), conflictsituaties.

Dat zullen Ward en Veerle zeker willen weten : hoe kunnen ze het best met hun dochter omgaan? Hoe kan je kinderen die hooggevoelig zijn zo goed mogelijk opvangen, begeleiden?
Ze zeker niet harder willen maken, omdat ze nu eenmaal in de maatschappij moeten meedraaien. Thuis moet een veilige haven zijn met structuur. Dat komt hun zelfbeeld ten goede. HG is een andere manier van leven. Bv. driftbui of emotionele uitbarsting : time-out geven door boekje te lezen op kamer.
Zorg voor een basisveiligheidsgevoel thuis, zodat je kind het als een veilige haven ervaart en niet als een plaats van kritiek of een plaats waar het gehard wordt om tegen te grote boze wereld te kunnen. Want dan krijg je het omgekeerde: een angstig en bang kind.
Je informeren: psycho-educatie. Door over HG te lezen of je te informeren, kan je het gedrag van je kind plaatsen en leer je ook om er mee om te gaan. Ga er niet van uit dat je kind ziek is!

Wat zijn de gevolgen voor iemand met HG in de maatschappij?
Mensen met HG vervullen eigenlijk een soort van signaalfunctie in de maatschappij: hooggevoelige personen kan je vergelijken met kanariepietjes in de koolmijnen die werden gebruikt om te signaleren of er zich schadelijke gassen in de mijnen bevonden. Kwam het pietje met de pootjes omhoog uit de mijn, dan was het te gevaarlijk voor de mens om af te dalen.
In veel culturen worden hooggevoelige mensen op handen gedragen. Maar in onze Westerse wereld doen we zo veel dingen tegelijk: we bellen, sms’en, mailen, koken, lezen, praten, … tegelijkertijd dat het toch niet te verbazen valt dat hooggevoeligen het moeilijker hebben in deze wereld.

Er zijn vast ook volwassenen met HG?
Natuurlijk en als dat niet op tijd vastgesteld wordt, dan zijn het die mensen die een burn-out krijgen, of CVS, of een depressie of fibro, met andere woorden psychologische problemen. HG is 40 procent nature, 60 procent nurture

Ilse, hoe ga je met je eigen HG om? Tevens tips voor andere mensen met HG?
Ik probeer naar mijn lichaam te luisteren, rustperiodes in weekplanning te zetten. Tip aan anderen: Zet jezelf in je agenda in plaats van altijd afspraken te maken met anderen!

Reacties

Populaire posts