Ouders willen kloof met middelbare school dichten

Leerlingen van het Veluws College in Apeldoorn bij aanvang van het schooljaar. 
 
Alle scholen in het middelbaar onderwijs moeten een psycholoog of orthopedagoog aanstellen. Ook moet er op school een ruimte komen waarin ouders informeel met de leraren kunnen spreken. Hiermee willen de ouders de kloof overbruggen die tussen hen en de scholen bestaat. Dit blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Onderwijs Innovatie Groep (OIG).
 
Anders dan decennia geleden vertrouwen ouders hun kind niet zomaar meer toe aan de school. Ze zijn bezorgd over de gevolgen van een groeiend aantal probleemleerlingen in de klassen, en vinden daarom de inzet van specialisten wenselijk.

Ouders nemen ook geen genoegen meer met de beperkte informatie die ze van de leerkrachten krijgen. De afgelopen decennia slechtten ze de muren van de basisschool, waar ze inmiddels in en uit lopen. Maar de afstand tot middelbaar en beroepsonderwijs is onverminderd groot.

'Er broeit iets'
'Er broeit iets', zegt de Nijmeegse onderwijskundige Frederik Smit. 'Ouders ervaren een muur tussen hen en de school.' Smit en Olof Craenen (OIG) ondervroegen 3.000 ouders en leerlingen, en 2.500 leerkrachten. De resultaten van de studie, verricht in opdracht van de NTR, worden vanavond op televisie gepresenteerd in De Avond van het Onderwijs (Ned. 2, 20.25 uur).

In de loop van de schoolcarrière van een kind komen ouders steeds minder op school, zo blijkt. Op de basisschool vaak ten minste eens in de drie maanden, daarna zakt het snel, tot voor velen maximaal eens per jaar.

Volwassen samenwerking
Ouders oordelen overwegend positief over de kwaliteit van het onderwijs. Maar ze verwachten een volwassener samenwerking met leerkrachten, veel meer als 'partners in educatie'. Twee tienminutengesprekjes per jaar zijn daarvoor niet toereikend.

'Contact met ouders is zeker een thema', erkent Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad voor het voortgezet onderwijs. 'Vooral bij de opvang van kinderen met een beperking, die straks bij het passend onderwijs verplicht wordt. Dan hebben ouders veel behoefte aan overleg en vragen zij ook inspraak. Overigens zijn er ook veel ouders die het allemaal best vinden, zolang hun kind goede cijfers haalt.'

Onvrede
Toch lijkt de tijd van passieve ouders voorbij. Bijna de helft van de ouders heeft de school weleens aangesproken uit onvrede over het onderwijs. Ruim een kwart deed hetzelfde vanwege onvrede over de opvoedkundige gang van zaken. 

Bron: de volkskrant Robin Gerrits − 03/10/11, 05:02

Reacties

Populaire posts